Τι μας δίδαξε (ξανά) ο σεισμός της Κρήτης

earthquake

Η σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε στην Κρήτη την περίοδο 27-30 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε σημαντικές ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι συνολικές αποζημιώσεις από το κράτος και τις ασφαλιστικές εταιρίες κυμαίνονται περίπου στα 35 εκ. ευρώ!

Για άλλη μία φορά ο σεισμός της Κρήτης και οι μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν αναδεικνύουν δύο σημαντικά ζητήματα: Το ένα αφορά την ελλιπή κουλτούρα ασφάλισης που οδηγεί στο να μένουν εκτεθειμένοι οι πολίτες σε τέτοια καταστροφικά γεγονότα και το άλλο το ρόλο του κράτους.

Ο ρόλος του κράτους αφενός ως προς την παροχή κινήτρων για ασφάλιση (σε λίγο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κάποιων μόνο κατοικιών, αλλά και για φοροαπαλλαγές) και αφετέρου ως προς την ενίσχυση των πολιτών για την ανακατασκευή κατοικιών που έχουν γίνει πριν το 1960 και δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση.  Σε ανακοίνωσή των ανεξάρτητων μηχανικών Κρήτης στης 22 Νοεμβρίου αναφερόταν ότι “τα χρήματα που δίνονται από το κράτος  (βάσει του ανακοινωθέντος τιμολογίου) είναι αδύνατον να καλύψουν το συνολικό κόστος της κατασκευής. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής, δεν καλύπτουν πάνω από το 50-60%  του κόστους”!

Το σύνολο των αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιριών θα είναι περίπου €3,4 εκ., δηλαδή πολύ κατώτερο της συνολικής ζημιάς. Μάλιστα, μόλις το 32,5% αφορά επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ) και το 67,5% αφορά κατοικίες.

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η ασφάλιση του σπιτιού ή της επιχείρησής μας έχει τεράστια οφέλη και ελάχιστο κόστος;

Το ευχάριστο είναι ότι ήδη η ζήτηση για την ασφάλιση των σπιτιών και των επιχειρήσεων, το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει αισθητά. Ας είναι η φετινή χρονιά η τελευταία που θα μείνουν άνθρωποι χωρίς σπίτι ή χωρίς επιχείρηση, λόγω ενός (βέβαιου ουσιαστικά) καιρικού φαινομένου.

Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο http://www.insuranceforum.gr το οποίο και ευχαριστώ!

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Λάβετε χρήσιμα ασφαλιστικά νέα κατευθείαν στο email σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας