Τι είναι η επαγγελματική αστική ευθύνη και πόσο αναγκαία είναι πραγματικά;

18278

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στον κλάδο μας αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματικές ευθύνες από ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα. Ας δούμε, όμως, πρώτα τί είναι η επαγγελματική αστική ευθύνη και ποιους αφορά.

Ως Επαγγελματική Αστική Ευθύνη ορίζεται η ευθύνη του επαγγελματία για υλικές ζημιές ή/και σωματικές βλάβες που προξένησε σε τρίτους από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες με πράξεις ή παραλείψεις του. Π.χ. ένα γιατρός που, λόγω ενός λάθους του, προξένησε μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία του ασθενή.

Αφορά όλους, ουσιαστικά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, οι αιτιάσεις (δηλαδή οι διεκδικήσεις) από την πλευρά των πελατών έχουν τάση αύξησης. Ο λόγος δεν είναι γιατί οι επαγγελματίες κάνουν περισσότερα λάθη, αλλά γιατί οι καταναλωτές έχουν την τάση να διεκδικούν περισσότερο απ’ ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, τη δικαίωσή τους, όταν θεωρούν ότι ζημιώνονται.

Τα επαγγέλματα που συνήθως βρίσκονται «στο στόχαστρο» των καταναλωτών είναι οι γιατροί, οι λογιστές και οι δικηγόροι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνονται αιτιάσεις και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Κάποια επαγγέλματα έχουν από τον νόμο την υποχρέωση να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο επαγγελματικής αστικής ευθύνης με πρώτους που εντάχθηκαν στην υποχρεωτικότητα τους ασφαλιστικούς συμβούλους. Όμως, όσο περνούν τα χρόνια, η υποχρέωση αυτή θα επεκτείνεται σε περισσότερους επαγγελματίες.

Η ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για τον επαγγελματία, καθώς εκμηδενίζει σχεδόν τις πιθανότητες να βρεθεί εκτεθειμένος οικονομικά εξαιτίας ενός πελάτη, ο οποίος κινήθηκε νομικά εναντίον του, επειδή θεωρεί ότι ζημιώθηκε από τις υπηρεσίες του επαγγελματία.

Επειδή, λοιπόν, η εποχή της πληροφορίας στην οποία βρισκόμαστε, αυξάνει τις επιλογές και, κατά συνέπεια, τις απαιτήσεις των καταναλωτών, αν είστε επαγγελματίας, μην αναβάλλετε την ασφάλιση της επαγγελματικής σας ευθύνης. Είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε για την επιχείρησή σας.

Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε πρώτα στο http://www.insuranceforum.gr το οποίο και ευχαριστώ!

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Λάβετε χρήσιμα ασφαλιστικά νέα κατευθείαν στο email σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας