Τί αλλάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην εκτίμηση κινδύνου λόγω της «εκτόξευσης» των αποζημιώσεων το 2021 και πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές;

insurance claims

Συνολικά, ο κλάδος ασφάλισης ζωής, παγκοσμίως, πλήρωσε αποζημιώσεις (λόγω κορωνοϊού) ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το 2020, ενώ περίμενε να είναι πολύ χαμηλότερες λόγω της κυκλοφορίας των εμβολίων. Η μετάλλαξη Delta όμως άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να πληγεί ο κλάδος με κατακόρυφη αύξηση των αποζημιώσεων.

Το ζήτημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τα προϊόντα ασφάλισης ζωής έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και, με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους ανατροπές στην πιθανότητα νόσησης και θανάτων, λόγω μιας πανδημίας. Τέτοιες περιστάσεις, όμως, ανατρέπουν και τις εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιριών για αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται τα μοντέλα κινδύνου που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός, δεν επιτρέπει την απότομη αύξηση των ασφαλίστρων, κάτι που κάνει την εξίσωση ακόμα πιο δύσκολη για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Πλέον, στο σχεδιασμό για το μέλλον, συνυπολογίζουν σενάρια για περιοδικά lockdown σε συνδυασμό με την άρνηση μερίδας πολιτών να τα ακολουθήσουν και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση της ασθένειας. Επίσης μελετούν τα δεδομένα για testing, εμβολιασμούς, μολύνσεις, νοσηλείες και ποσοστά θνησιμότητας. Η αντασφαλιστική Swiss Re είπε ότι το δικό της μοντέλο για την πανδημία λαμβάνει υπόψη περισσότερα από 20.000 διαφορετικά σενάρια.

Οι ειδικοί στον ασφαλιστικό κίνδυνο λένε ότι η διευκόλυνση της μετάδοσης ασθενειών μεταξύ ανθρώπων και ζώων, η άνοδος του παγκόσμιου ποσοστού ταξιδιών, η αυξημένη αστικοποίηση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η αποψίλωση των δασών και τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες, δείχνουν ότι οι πανδημίες θα μπορούσαν να αποτελούν πιο συχνό φαινόμενο.

Αυτά όλα, όμως, αφορούν και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από εμάς δεν έχει μια ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες που μπορούν να προβλέψουν το μέγεθος των κινδύνων που τον αφορούν.

Αυτό, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν το απρόβλεπτο του κινδύνου και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και ότι, ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί με απόλυτο τρόπο είναι η ιδιωτική ασφάλιση, η οποία για λογαριασμό μας έχει κάνει όλη την επιστημονική ανάλυση και μας δίνει έτοιμη τη λύση.

Ας υιοθετήσουμε τις λύσεις αυτές, ώστε όχι μόνο η επόμενη πανδημία να μας βρει προετοιμασμένους, αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, να μην απειλήσουν τον οικονομικό μας σχεδιασμό.

Το άρθρο μου δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο insuranceforum.gr το οποίο και ευχαριστώ.

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Λάβετε χρήσιμα ασφαλιστικά νέα κατευθείαν στο email σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας