Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες ενώ παράλληλα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
H κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η ύπαρξη συγγενών πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου, αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα αν αυτοί νόσησαν σε σχετικά νεαρή ηλικία (π.χ. πριν τα 45). Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς επίσης διατροφή πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον) καιφτωχή σε φυτικές ίνες. Τέλος, παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn αυξάνουν τον κίνδυνο και για αυτό το λόγο απαιτείται στενή παρακολούθηση των ασθενών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα. Ο ασθενής όμως πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή αν εμφανίσει:
• Αίμα στα κόπρανα
• Αναιμία
• Αλλαγή στον χαρακτήρα των κενώσεων
• Απώλεια βάρους
• Επίμονη κόπωση
ΠΡΟΛΗΨΗ
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η κολονοσκόπηση, μια εξέταση που εξυπηρετεί ταυτόχρονα διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης υπάρχει δυνατότητα λήψης δειγμάτων (βιοψίας) για ιστολογική εξέταση, αν βρεθεί κάποια ύποπτη βλάβη, ενώ αν βρεθεί πολύποδας μπορεί να αφαιρεθεί με σκοπό την αποτροπή της εξέλιξης προς καρκίνο.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ
Για προληπτικούς λόγους στον γενικό πληθυσμό, η εξέταση συνιστάται στην ηλικία των 45-50 ετών. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό η σύσταση για κολονοσκόπηση αφορά όλους τους πρώτου βαθμού συγγενείς. Η Αμερικανική υπηρεσία προληπτικής Ιατρικής ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικανικής αντικαρκινικής εταιρείας πρότεινε την έναρξη προληπτικών εξετάσεων στα 45 έτη και όχι στα 50, όπως ήταν η μέχρι τώρα σύσταση. Αιτία αποτελεί η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ανθρώπους που παρατηρείται σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Στη χώρα μας συστήνεται η διενέργεια κολονοσκόπησης σε όλους μετά τα 50, καθώς και νωρίτερα στους συγγενείς των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου που νόσησαν σε σχετικά νεαρή ηλικία. Ο ακριβής χρόνος της πρώτης κολονοσκόπησης καλό θα ήταν να συζητηθεί με τον γιατρό μας. Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικού του ασθενούς, καθορίζεται και το διάστημα μέχρι την επόμενη εξέταση.