Αποταμιευτικά Προγράμματα Unit Linked: Ευκαιρία ή Παγίδα;

stock market forex trading concept background

Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και εδώ και πολλά χρόνια στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά, στους κλάδους Αποταμίευσης & Σύνταξης «κυριαρχούν» τα επενδυτικά προγράμματα, γνωστά ως Unit Linked.

Τα προγράμματα αυτά είναι συνδεδεμένα με επενδυτικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφαλαία και προσφέρουν μακροπρόθεσμη σταδιακή επένδυση μέσω ενός οργανωμένου συστήματος τακτικών πληρωμών.

Απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα κεφάλαιο για την ικανοποίηση μελλοντικών αναγκών.  Ουσιαστικά αποτελούν μια εναλλακτική από την απλή αποταμίευση, καθώς επενδύεις μέρος των χρημάτων σου σε ένα επενδυτικό όχημα μετρίου ρίσκου και μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα που μετριάζουν αρκετά το ρίσκο που ενέχει μια τέτοια στρατηγική.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ή και παγίδα ανάλογα πόσο σωστά έχει γίνει η αρχική διαδικασία μεταξύ του επαγγελματία ασφαλιστικού συμβούλου και του υποψήφιου ασφαλισμένου. Το πιο σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας αυτής είναι ο εύστοχος εντοπισμός του επενδυτικού προφίλ του ασφαλισμένου.

Το επενδυτικό προφίλ, με απλά λόγια, δείχνει την ανοχή που έχει ο ασφαλισμένος στον κίνδυνο. Δηλαδή πόσο αντέχει (ψυχολογικά) να δει το κεφάλαιό του να μειώνεται, έστω βραχυπρόθεσμα, λόγω αρνητικής απόδοσης της επένδυσής του. Δεν υπάρχει «σωστό» και «λάθος» επενδυτικό προφίλ. Είναι σημαντικό, όμως, επενδυτική επιλογή που θα κάνει ο καθένας, να είναι σύμφωνη με τη δική του ανοχή στον κίνδυνο. Σε διαφορετική περίπτωση, πιθανόν το αποτέλεσμα της επένδυσής του να είναι διαφορετικό από αυτό που θέλει να δημιουργήσει.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά διαφορετικά ερωτηματολόγια, είτε των ίδιων των ασφαλιστικών εταιριών, είτε εξειδικευμένα λογισμικά που δεν αφήνουν περιθώρια λανθασμένου αποτελέσματος σε σχέση με το επενδυτικό προφίλ. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει ειδική πιστοποίηση, κατόπιν εξετάσεων, ώστε να έχουν το δικαίωμα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να προωθούν τέτοιου είδους προϊόντα, αλλιώς απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Στο online μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μπορεί ο καταναλωτής, ανά πάσα στιγμή, να δει αν ο ασφαλιστικός σύμβουλος με τον οποίο συζητάει έχει την άδεια να προωθεί επενδυτικά προϊόντα.

Το μόνο, τελικά, που έχει να κάνει ο καταναλωτής είναι να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο ο οποίος έχει αφενός τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά αφετέρου και τα κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία, ώστε να δημιουργήσει τη μελλοντική του σύνταξη με σιγουριά, ηρεμία και ασφάλεια, καθώς η σύνταξή μας δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη.

Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο http://www.insuranceforum.gr το οποίο και ευχαριστώ!

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Λάβετε χρήσιμα ασφαλιστικά νέα κατευθείαν στο email σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *