Αξίζει να είμαι ασφαλισμένος ή είναι περιττό να πληρώνω για κάτι που έχει τόσο μικρή πιθανότητα να γίνει;

Life and health insurance policy concept idea. Finance and insurance.

Η ασφάλιση λειτουργεί ως προστασία από τον τυχαίο κίνδυνο. Για την επιστήμη του risk management (διαχείριση κινδύνου), για να χαρακτηριστεί ένας κίνδυνος μικρός ή μεγάλος, παίζουν ρόλο 2 στοιχεία:

  1. Η πιθανότητα του να πραγματοποιηθεί και
  2. Το μέγεθος των συνεπειών, αν πραγματοποιηθεί.

Αν η πιθανότητα και οι συνέπειες είναι μικρά, τότε ο κίνδυνος θεωρείται μικρός. Αν η πιθανότητα είναι μεγάλη, αλλά οι συνέπειες μικρές, τότε θεωρείται είτε μικρός, είτε μεγάλος, αναλόγως την περίπτωση. Αν, όμως, η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά οι συνέπειες είναι μεγάλες, ο κίνδυνος θεωρείται μεγάλος.

Ένα παράδειγμα μικρού κινδύνου είναι τα τυχερά παιχνίδια τύπου Λόττο, Τζόκερ κλπ. Πολύ μικρή πιθανότητα (να κερδίσει κάποιος),αλλά κι αν δεν κερδίσει, το κόστος είναι πολύ μικρό (€2-€3).

Στην ασφάλιση, όλοι οι κίνδυνοι έχουν μικρή πιθανότητα, αλλά κατά κανόνα, οι συνέπειες είναι πολύ μεγάλες. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος θεωρείται μεγάλος. Ας σκεφτούμε πχ πόσο μεγάλες είναι οι συνέπειες για κάποιον ο οποίος έχασε το σπίτι του από έναν σεισμό που, μέχρι να το χάσει, ίσως έμενε μέσα ήδη 30 χρόνια, άρα η πιθανότητα ήταν όντως μικρή. Το ίδιο και για μια οικογένεια που ξαφνικά έφυγε από τη ζωή ο πατέρας που ήταν ο μόνος που παρήγαγε εισόδημα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να είμαι ασφαλισμένος, γιατί με πολύ μικρό αναλογικά κόστος, προστατεύω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους από τις πολύ μεγάλες συνέπειες ενός τυχαίου κινδύνου.

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Λάβετε χρήσιμα ασφαλιστικά νέα κατευθείαν στο email σας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας